Rekken & Strekken

Het lijkt misschien onzinnig voor mensen die er niet mee zijn opgegroeid, maar het is belangrijk om aandacht te besteden aan rekken en strekken, omdat het lichaam hierdoor vitaal aanvoelt. Als je stijfheid van de ledematen negeert, kan het je beperken in je bewegingsvrijheid. Vaak merk je het pas op latere leeftijd, wanneer het lichaam haar veerkracht verliest. Mensen die niet regelmatig rekken en strekken, sjokken vaak letterlijk door het leven heen en ogen niet zo vitaal als atleten.

Als baby of jong kind kun je je benen alle kanten opzetten zonder last te hebben van stijfheid. Dit komt omdat het lichaam zich nog ontwikkelt en we dagelijks veel bewegen door bijvoorbeeld buiten te spelen en te sporten. Helaas is rekken en strekken niet vanzelfsprekend en doet slechts ongeveer 5% van de ouder dit regelmatig. Vroeger was lichamelijke oefening normaal op school, maar door bezuinigingen krijgen kinderen tegenwoordig minder les in sporten. Bovendien zorgt de technologische ontwikkeling ervoor dat kinderen en volwassenen veel tijd doorbrengen achter mobiele telefoons, computers en televisies, wat een bedreiging kan zijn voor het lichaam. Hoewel technologie mooi is, is het belangrijk om te blijven bewegen om het lichaam gezond en vitaal te houden.

 

Laten we ons weer richten op het onderwerp van rekken en strekken. In de middeleeuwen droegen mensen een harnas, een zwaar metalen gewaad dat hun bewegingen beperkte en oncomfortabel aanvoelde. Hetzelfde geldt eigenlijk voor ons lichaam. Als we niet regelmatig rekken en bewegen, zal ons lichaam stijf en minder flexibel aanvoelen, en het kan moeilijker zijn om te bewegen. Het is interessant om op te merken dat we onze brommers, scooters en auto's goed onderhouden omdat we niet willen dat ze ons in de steek laten en onze vrijheid beperken. Maar we moeten ook zo zorgvuldig omgaan met ons lichaam, omdat we er maar één keer in ons leven hebben.

Zelfs buiten de vitale ledematen zijn er tal van voordelen aan rekken en strekken, zoals een betere bloedsomloop, minder gevoeligheid voor stress, meer lucht in de ledematen, vermindering van stijve rugklachten, minder pijnlijke ledematen en nog veel meer. Het is belangrijk op te merken dat er geen leeftijdsgrens is voor het belang van het rekken en bewegen van ons lichaam, dus zelfs als je ouder bent dan 20 jaar, ontmoedig jezelf dan niet door te denken dat je te oud bent om te beginnen. In het begin kan het moeilijk zijn en kan je denken "waar begin ik aan?". Maar als je volhoudt en regelmatig blijft rekken en bewegen, zul je na ongeveer twee weken al verschil voelen en zien.