Volgens de Tibetaanse leer wordt gezondheid beschouwd als een toestand van evenwicht en harmonie op fysiek, mentaal en spiritueel niveau. Het concept van gezondheid in de Tibetaanse leer gaat verder dan alleen de afwezigheid van ziekte en omvat het streven naar een algeheel welzijn en een optimale staat van zijn. Hier zijn enkele aspecten die de Tibetaanse leer benadrukt met betrekking tot gezondheid:

  1. Balans van energie: In de Tibetaanse leer wordt gezondheid gezien als een harmonieuze stroom van energie door het lichaam. Een goede gezondheid wordt bereikt wanneer de vitale levensenergie, bekend als "prana" of "lung" in het Tibetaans, vrijelijk kan stromen en niet geblokkeerd of verstoord is. Praktijken zoals ademhalingsoefeningen, yoga en meditatie worden gebruikt om de energiestroom in balans te brengen.

  2. Vijf elementenleer: De Tibetaanse leer maakt gebruik van de vijf elementen (aarde, water, vuur, lucht en ruimte) om de verschillende aspecten van gezondheid te begrijpen. Elk element wordt geassocieerd met specifieke organen, functies en kwaliteiten. Gezondheid wordt bevorderd door het handhaven van een evenwichtige verhouding tussen deze elementen binnen het lichaam en de geest.

  3. Mentale en emotionele balans: Volgens de Tibetaanse leer is de gezondheid van de geest nauw verbonden met de gezondheid van het lichaam. Het cultiveren van een rustige geest, positieve emoties en het omgaan met negatieve gedachten en emoties zijn essentiële aspecten van gezondheid. Meditatie, mindfulness en het cultiveren van deugden zoals vriendelijkheid en mededogen spelen hierbij een belangrijke rol.

  4. Levensstijl en voeding: In de Tibetaanse leer wordt veel aandacht besteed aan een gezonde levensstijl en voeding als onderdeel van gezondheidsbevordering. Het is belangrijk om een evenwichtige voeding te volgen die rijk is aan voedingsstoffen en het lichaam voedt. Het vermijden van overmatige inname van schadelijke stoffen, zoals ongezond voedsel, alcohol en tabak, wordt ook benadrukt.

  5. Harmonie met de natuur: Gezondheid volgens de Tibetaanse leer omvat ook het in harmonie zijn met de natuurlijke wereld om ons heen. Het respecteren en in balans zijn met de natuurlijke cycli en ritmes van het leven wordt als essentieel beschouwd voor het behouden van een goede gezondheid.

Het begrip gezondheid volgens de Tibetaanse leer omvat dus het bereiken van een evenwichtige energiestroom, het handhaven van mentale en emotionele balans, het volgen van een gezonde levensstijl en voeding, en het in harmonie zijn met de natuurlijke wereld. Het is een holistische benadering van gezondheid die het welzijn van lichaam, geest en spirit omvat.