Harde schijf

Ons brein kan worden vergeleken met een harde schijf waarin alle informatie is opgeslagen. Deze opslag begint al tijdens de zwangerschap van jouw moeder. Als de geschriften over karma en reïncarnatie juist zijn, dan wordt er zelfs informatie bewaard van onze vorige levens. Natuurlijk kunnen we ons daar weinig van herinneren, omdat ons huidige leven wordt overschaduwd door nieuwe ervaringen en gedragingen die de herinneringen aan vorige levens doen vervagen. Dit geldt voor ons allemaal.

Wat kan helpen om terug te gaan in de tijd? Het kan handig zijn om jezelf te herinneren hoe gisteren eruitzag en van daaruit verder terug te gaan in de tijd. Als dat niet meteen lukt, probeer dan te beginnen met de herinnering aan het moment dat je vanochtend wakker werd. Het activeren van je geheugen is iets dat iedereen kan leren, maar maak er geen probleem van als het niet meteen lukt. Denk aan hoe je je voelde bij het ontwaken: was je energiek of moe? Heb je gedoucht? Heb je ontbeten en wat heb je gegeten? Of begin je de dag meteen door op je mobiele telefoon te kijken of je iets hebt gemist? Was je alleen of woon je met huisgenoten en hoe begonnen zij hun dag? Op deze manier zie je dat het antwoord vaak dichterbij is dan je denkt, en je kunt jezelf trainen om herinneringen op te halen.

 

In deze turbulente periode zien we dat mensen zelden de kans krijgen om op een kalme manier op adem te komen. De samenleving dwingt ons onbewust om aan al haar eisen te voldoen, wat ertoe leidt dat veel mensen de weg kwijtraken en zich 's avonds opgelucht voelen als ze eindelijk naar bed kunnen. Voor velen is de spanning al zo lang aanhoudend dat ze zich zorgen beginnen te maken over hun gezondheid. Vragen als "Kan ik alles nog wel aan?" en "Lukt het me om mijn hoofd boven water te houden?" beginnen op te spelen. Misschien is het nu wel tijd om even tot stilstand te komen.

Met "even tot stilstand komen" bedoel ik dat het tijd is om rustpauzes in te bouwen om te leren ontspannen. Hiermee bedoel ik niet simpelweg voor de tv zitten of je sociale media bekijken. Nee, het gaat om momenten waarop je helemaal niets doet, gewoon zitten of wandelen terwijl je je richt op het bereiken van een diepe ademhaling, afkomstig vanuit je onderbuik.

 

Het ademen op deze manier vormt al op zichzelf een uitdaging voor de gehaaste mensen onder ons. Laten we eens nader bekijken hoe je ademt. Als je merkt dat je ademhaling hoog en oppervlakkig is, dan is er werk aan de winkel. Je gebruikt je longen onbewust niet optimaal en haalt niet het maximale uit ze, namelijk de waardevolle zuurstof.

Er zijn diverse oorzaken te identificeren voor een onjuiste ademhaling, enkele hiervan wil ik benoemen: een druk en haastig leven leiden, leven onder constante stress, geplaagd worden door angstgevoelens, om er maar een paar te noemen.

 

Een treffend voorbeeld: stel je voor dat je voor een belangrijk examen staat en je moet je diploma halen, wat voor sommigen al angst inboezemt. Zonder dat ze er erg in hebben, beginnen ze oppervlakkig te ademen, wat hun onzekerheid alleen maar versterkt en de angst om te falen vergroot. Herkenbaar? Of denk aan het beëindigen van een relatie terwijl je bang bent voor de reactie van de ander. Je blijft eromheen draaien totdat je de moed verzamelt om het te vertellen. Maar geloof me, als angst je drijft, zal je ademhaling meestal oppervlakkig zijn en je angstgevoelens versterken. Realiseer je dat wanneer we voldoende zuurstof binnenkrijgen, er minder angst zal zijn. Ons brein herinnert ons aan onze angsten, of we herinneren ons brein eraan dat het essentieel is om goed te ademen. En dan hebben we ook nog mensen die constant willen praten zonder goed te ademen. Het is onvermijdelijk dat deze mensen aan het einde van de dag uitgeput zijn.

 

Wanneer we ons realiseren dat ons brein met ons meeleeft en ook onze positieve ervaringen heeft opgeslagen, is het belangrijk om ons brein meer positieve aandacht te geven. Dit kunnen we alleen bereiken door ons hiervan bewust te zijn en actief moeite te doen om dit te realiseren.

 

Opschonen

Het is van belang dat je je realiseert dat het tijd is om je "brein" op te schonen. Als het gaat om computers of mobiele telefoons, heeft bijna niemand moeite met opruimen. Maar als het om persoonlijke zaken gaat, vinden veel mensen het lastig om los te laten. Stel jezelf eens de volgende vraag: "Hoe houd ik vast aan bepaalde zaken en waarom?" Durf eerlijk te zijn tegen jezelf, want dat maakt het gemakkelijker om negatieve emoties los te laten. Het verwijderen van wat je niet meer nodig hebt, draagt bij aan een opgeruimd gevoel en creëert ruimte voor nieuwe positieve gedachten.

Als we het simpel bekijken, kunnen we ons brein opdelen in twee helften, elk met een eigen functie. De rechterkant staat voor actie (de meer "mannelijke" kant), die ons helpt om situaties te doorbreken. De linkerkant vertegenwoordigt de emotionele kant (de meer "vrouwelijke" kant), die aangeeft hoe we ervaringen op emotioneel niveau beleven.

 

Met deze wetenschap kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Van welke negatieve emoties wil ik bevrijd worden en waarom?
  • Hoe kan ik deze emoties doorbreken en wat heb ik daarvoor nodig om dat te bereiken?

 

Ik zal een voorbeeld geven:

Je wordt gekweld door een diepgewortelde emotie uit het verleden, waarin je slachtoffer was van mishandeling in je ouderlijk huis. Je vader was de dader en tot op de dag van vandaag voel je je niet erkend, en de woede blijft aan je knagen. Toch, als je streven is om innerlijke vrede te vinden, is de eerste stap om hem te vergeven. Laat je ego je niet tegenhouden door te denken: "Vergeven? Hij kan de boom in!" Want als je zo denkt, is je missie bij voorbaat al gedoemd te mislukken. Wees bereid om je trots opzij te zetten. Realiseer je ook dat zolang je leeft, er altijd ruimte is om te vergeven. Het koesteren van boosheid jegens je vader heeft je alleen maar verder verwijderd van je innerlijke waarheid.

Als je vader nog in leven is, overweeg dan om het gesprek met hem aan te gaan. Verwacht niet te veel, want het is zeldzaam dat hij onmiddellijk tot inkeer komt. Geef hem de tijd om na te denken over wat je hem te zeggen hebt. Als hij ondanks je positieve intenties besluit er niets mee te doen, aanvaard dit dan en troost jezelf met de gedachte dat je als slachtoffer alles hebt geprobeerd om het bespreekbaar te maken en op te lossen. Het heeft geen zin om langer vast te houden aan boosheid; accepteer simpelweg dat het is zoals het is.

Door dit te doen, maak je ruimte vrij op de harde schijf van je hart en ziel. Geloof me, als je vader nog leeft en geen gebruik maakt van je vergeving, zal hij voor zijn overlijden worden gekweld door onverwerkte emoties.

Als je vader al is overleden, betekent dat niet dat je niets meer kunt herstellen. Integendeel, je kunt pen en papier pakken en je gevoelens opschrijven. Denk niet dat dit zinloos is, want vroeg of laat zul je in een droom misschien een antwoord van hem ontvangen. Dit is geen verzonnen concept; miljoenen mensen zijn je voorgegaan in dit helende proces.